kazim.karagul hocam ilginiz için teşekkür ederim. Uzun yazı olması gayet hoş, çok yardım sever biri olduğunuzu gösteriyor. Başta ben php ile socket kulanmak istiyorum gibi anlaşılmış ama ben laravel ile socket.io ve pusher firebase gibi teknolojilere muhtaç olmadan firebase'in yaptığına sahip olmak istiyordum laravel ile de olabilir. Ama neyse. Genel olarak bu tarz mantıkları kendim kurabiliyorum.
Orta boyutlu projelerde de yer aldım, yeni birisi değilim sadece bu eşiği aşamıyorum.

Github da katılayım laravel'e katkıda bulanayım desemde php bilgim olmasına php ile proje geliştirmiş olmama dile aşine olmama, yabancı kalmama rağmen kavramak zor. Hele bunu atılan commitler üzerinden yapmak çok zor.
O nedenle malesef teorik (kuramsal) şeyler beni pek ilerletmiyor. Teknik olarak yardımcı olabilir misiiniz ? Laravel parçaları konusunda.
Diğer arkadaşımızın söylemii üzerine diğer konuda daha anlaşılabilir olması için düzenleme yaptım. İkinci olarak ingilizce kaynakları okuyabiliyorum ben de orta derece denebiliir. Gramer de çok iyi olmasamda anlayabiliyorum.
Yani laraveli eticaret sitesi herhangi bir cms, çok dil olabilir, eş zamanlı olabilir, bu tür şeyler gayet basit ve laravelin kullanımı ile alakalı şeyler. Ama bir php proje de modül ekleyip kaldırmak pasif hale getirmek gibi konular için şuan autoload, ps4 , di, tarzı şeyleri inceliyorum ama aşabilmiş değilim. Bu hafta veya ay içerisinde zaman buldukça
wordpress, laravel hayati dizinlerini incelemek istiyorum üstüne düşüp.
Örnek olarak hassas bir konu benim için. AWS, DİGİTAL OCEAN gibi sistemler php ile yazılsa bile (ror ile yazılmış) modüler olarak veritabanına arayüzden müdehali olabiliyor sunucu da ayrılan yer kadar. Bu da benim php bilgimi sorgulamama neden oluyor. Demek istediğim junior değilim yılardır içindeyim ama kendi çapımda yeterliliğimden de emin değilim.
Bu konularda stackoverflow, quora tarszı yerler pek yardımcı olmuyor stackoverflow daha spesifik hatalar, quorada yüzeysel üstün körü tavsiyeler yer alıyor. google aramasında ise veya youtube diğerlerine oranla daha verimli ama sonuç alamıyorum. Her zaman başa dönüyorum. Bu nedenle düşünüyorum sadece.
Yani digital oceanda ki çoğu şeyi ben de yazarım ama bilmediğimi hissettiğim hayati konular var. Ne olduklarını öğrenmem ve pratiğe dökmem gerekiyor. Yazılım bence her müşteriye prohe sunmaktan fazlasıdır.
Bir yerden bir wix , wordpress çıkarabilirim ama demek istediğim içerisinde ki sınıflar, fonkisyonlar bazen mantıksız gördüğüm şeylere denk geliyorum. Bilmesemde kendi içerisnde tutarlı olmalı diyorum. Bu da beni ikinic plana atıyor çünkü daha o seviyeye gelmiş bulunmuyorum.
Kanıtlamak için php topluluğuna ne sunabilirim diye düşünüyorum .Aynı şey javascript içind e geçerli. Bir wow js adam foksiyon için de başka bir fonkisyonu return ediyor. Design patternleri ile ilgil idökümanda yine denk gelmedim bu tarz yaklaşımları ana konum yapıp detaylıca araştırmak istesem.
Bu nedenle her türlü tavsiye ve bilgi kırıntısı dahi olsa açım.
Bu şeyi aşarsam farklı bir kulvar var yarışmak için aşamazsam aynı yerde sendelemeye devam. Php geliştiricisii olup benden az bilen de çoktur. İddia edebilirim.