php.fanatic
Arkadaşlar merhaba,
Laravel 5.4 ile yüksek hitli bir haber sitesi projesi işi var elimde. Fakat debug yaptığımda ve 3-4 composer paketi yüklediğimde ram kullanımı 20 mb'ı buluyor. (Sadece backend tarafı) Frontend kısmında tamamen route middleware bazlı cache yaparsam bu sorun ortadan kalkar mı? Production'da sıkıntı yaşar mıyım bu değerlerle?
mgsmus
Öncelikle yüksek hitli bir sitenin kendine özel sunucusu olduğunu düşünüyorum. Tüm kaynaklar ona ait olmalı.
Eloquent kullanıyorsanız, özellikle eager loading ile, bellek kullanımı yüksek olacaktır. Bunu azaltmak için çiğ SQL ya da Builder kullanabilirsiniz.
Cache kullanmak elbette hız artışı yaratacaktır ama bellek kullanımı yine olacaktır, formu değişmiş oluyor sadece.
Middleware bazlı cache kullanamadığınız yerlede sorgu sonuçlarını önbellekte tutabilirsiniz.
php artisan config:cache ve php artisan route:cache yaparak az da olsa bir hız artışı kazanabilirsiniz.
Nginx'in Apache'den çok daha az bellek kullanımına sahip olduğu bilinmektedir, Apache kullanıyorsanız Nginx'e geçmek faydalı olacaktır.
php.fanatic
Teşekkürler sorunu buldum, Debugbar composer'ını kaldırdım uçuşa geçti. Loading time'ı baya geciktiriyordu, Core PHP' den Laravel'e geçince bir an şoka uğruyor insan:)