Oncelikle uzun bir aradan sonra herkese merhaba,
Yaklasik 4 ay oldu laravelden uzak kaldim diyebilirim. Bir proje icin calismalara basladim ve proje icin gerekli sdklar c# oldugu icin .net yola devam etmem gerekti. .net biliyor musun diye soracak olursaniz bilmiyordum ve bu 4 ayin sadece 1 ayini .net ile c# ogrenmeye ayirdim sonucta da elimdeki projeyi yapacak kadar ogrendim diyebilirim. Suanda projede son asamaya geldim ve basarili bir is cikardigimi dusunuyorum. Asil konuya gelecek olursak eger, ben programlama egitimi felan almadim. Kendi basima birseyler ogrenmeye calistim. Kendi basima da sadece PHP ogrenmistim. Laravel 5.0 versiyonu ile birlikte framework dunyasinda adim attim. Bundan once hep spagetti kod yazardim. Sonradan birsey farkettim ki olay PHP biliyorum degil Laravel biliyoruma donmus. Cunku .net e gectigimde hep laravel le yapabildiklerimin karsiligini aradim. Yani sistemde bir isleyis var ben bunu laravelde boyle yapabilirdim bunu .net ile nasil yapabilirdim seklinde arastirmalar icinde buldum kendimi. Sonra bunu arastirdigimda bu konuda yalniz olmadigimi da gormus oldum. Ozellikle Eloquent in rahatligini arayan cok olmus. Laravel bana kullandigim dil ne olursa olsun belirli bir standarda uygun kod yazarsam eger diger dillere de ayni mantikla yaklastigimda cabuk adapte olabilecegimi gosterdi acikcasi. PHP'de oldugu gibi .net te de spagetti kod yazarak basladim cunku kendimi alirstirmam gerekiyordu dile. Daha sonra bu kodlari aldim ve .net mvc olarak tekrar yazdim. Sadece 2 gunde. Framework yapisini Laravel'de ogrendim cunku ve bu ogrendigim .net te mvc ye 1 gun icinde nasil adapte olabilecegimi gosterdi ve 2. gunde 2 ayda yazdigim kodu .net mvc olarak tekrar yayinladim. Cunku tekrar eden kodum coktu onlari azalttim. Artik kodlarimin arasinda kaybolmuyordum ve bunu yine Laravele borcluydum. Tekrar ogrettikleri icin Laravel'e (Taylor Otwell) tesekkur ediyorum.
Siz bu konuda ne dusunuyorsunuz peki? Laravel'in bana ogretmis olduklari diger dillere adapte olmamda bana bir faydasi olmusmudur yoksa bunun altinda baska bir sebep mi var? Siz kendinizi nasil gelistirdiniz ve Laravel'in size kattiklari neler?
(Yukarida anlattiklarim disinda proje kapsaminda ihtiyaclarimi karsilamasi icin bir de android uygulamasi yazdim. ( Onu da yeni ogrendim

))