dhmm
Selam arkadaslar
Bir projem var ve su anda gereksinimler/analiz/tasarim asamasindayim ve kodlamaya gecmedim.
Ilk etapta wcf servis ile yapmayi dusundum lakin maliyeti (ilk etap) icin yuksek olacagindan buyuk ihtimal linux+mysql+php(rest api) kullancagim ve biraz arastiriyorum.
Laravel'in kullanimi yuksek oldugundan kaliteli bir framework oldugu tartisilmaz. Lakin arastirmadan baslamak istemedim ve sizlere bir sorayim dedim.
Laravel ile REST API gelistirmek uygun mudur ? Baska alternatifler kullanilabilir mi ?
Neden REST api derseniz boyle yapip daha sonra REST API ile calisan mobil uygulama da yapacagim hatta windows uygulamasi da. O yuzden servis olmasi benim icin bir gereklilik.
Bu konuda fikirlerinizi bekliyorum . Tesekkurler
Bir soru daha ekliyim :
Son karar olarak laravele kara verirsem. satin alacagim VPSin ozelliklerine uygun bir Vagrant makine mi kurup baslamaliyim. Bi aydinlatin beni. Cunku ogrenme amacli ben direk benim makinemde calistiriyordum ( php artisan serve ).
(NOT : Laravelde yeniyim)
mgsmus
Laravel ya da Lumen kullanarak REST API geliştirebilirsiniz. Symfony de olur, Slim de olur. Composer ile bir iki paket sallayıp o şekilde de yazabilirsiniz. Sonuçta platform-bağımsız, http istekleri üzerine kurulu bir sistem, PHP ya da Laravel ile ilgisi yok. API'lerde genellikle beklenen hız olduğu için hafif bir şeyler kullanmanız daha iyi olur. Lumen, Slim ya da composer ile kütüphaneler ile. Bu saatten sonra açıkçası vanilla PHP öneremem sanırım.
Vagrant kullanmanın mantığı development ile production arasında mümkün olduğunca bir denklik, yakınlık sağlayarak ortam farklılıklarından kaynaklanan sorunları minimuma indirmektir. Ne yaptığınızı biliyorsanız Vagrant'a çok da ihtiyacınız yok. Kullanmak iyi midir? iyidir, gerekli midir? Hayır, opsiyonel, kullanım gerekliliğini ihtiyacınız belirleyecek.
php artisan serve PHP içerisinde gelen built-in serverı kullanır, sadece projenize hızlıca bakmanız içindir, bir Apache'nin Nginx'in yerini elbette tutmaz. Üstelik multi-threading özelliği de olmadığı için aynı anda sadece bir istek gerçekleştirebiliyor. Sayfada ajax varsa built-in server sorun çıkaracaktır.