Merhaba arkadaşlar,
Öncelikle konuyu ingilizce olan şu makale üstünde ele alacağım. İngilizce bilen ve vakti olanlar gözatabilir diye linki veriyorum. Gerçekten güzel bir konu ve yorumlarda öyle..Ben makaleden özet görüşlerimi aktaracağım
http://www.eschrade.com/page/why-is-fastcgi-w-nginx-so-much-faster-than-apache-w-mod_php/
Bu makaleye rastlayana kadar bir çok yerde Nginx+PHP-FPM ile ilgili çok güzel şeyler okuyordum, RAM kullanımını %60 lara kadar düşürdüklerinden sözediyorlar. Özellikle VPS (Sanal sunucu) kullananlar hafıza sıkıntısını bilir.
Üstte verdiğim makalede. Apache sunucuda "AllowOverride Off" yapınca Apache'nin PHP konusunda daha iyi olduğunu söylüyor.
Genel olarak yaptığım araştırmalarda Nginx + PHP-FPM tarafıarlarının daha ağır bastığını görüyorum. Sanırım bir çok Laravel kullanıcısı da bu seçimi yapıyor.
Benim geldiğim sonuç şu
1-) Eğer yüksek trafikli bir siten varsa ve PHP ile çok fazla veritabanı sorgusuyapıyorsan: Nginx Reverse Proxy.
2-) Eğer CSS ve statik dosyaların fazla ya da eşit ağırlıkta ise ve yoğun verritabanı kullanmı yoksa Nginx+PHP-FPM
Bu konuda fikir paylaşabilecek ya da yanılgıya düştüğüm noktalarda beni uyarabilecek tecrübeli biri var mı aramızda? Nginx öğrenmeye çalışıyorum,