Ben Docker'a baktım. Açıkçası Homestead kafamı karıştırdı biraz. Docker'ın, işletim sistemi üzerine bir kere kurup, onun üzerine Container denen yapılardan istediğin kadar kurabiliyorsun diyor. Esasında her bir Container bir projeyi ifade ediyor. Eski mantıkta 1 sistem üzerine 3 tane VPS kurmuş olsan, bu 1 sisteme aynı anda çalışan 3 işletim sistemi kurmuş oluyorsun ve her işletim sistemi içine tekrardan php, apache v.s. kuruyorsun. Yani 1 sistem -> 3 işletim sistemi -> her işletim sistemine 1 php, apache v.s. kuruyorsun. O kadar işletim sistemi ve programdan sonra zaten proje kendini yürütmekte bile zorluk çekiyor. Ama Docker bu durumu 1 sistem -> 1 HHVM (docker) -> 3 Container şeklinde olayı çözüyor. Container'lar php, apache v.s. barındırmıyor. Sistemde kurulu olanları örnekleyip çalıştırıyor. Kernel seviyesinde kullanıyor. Yani kısaca bir sistem üzerine 10 tane VM kurdurtmuyor, 1 VM ile sanki 10 tane (ya da ne kadar istersen) VM varmış gibi sana böldürtmeyi sağlıyor. Benim bildiklerim böyle... Ama onun yanında ben Docker'ın bizi sunucu ayarlarını düzenleme zahmetinden kurtardığını sanıyorum. Yani bu sadece yerelde test amaçlı yapılmış bir şey değil,
aynı zamanda doğrudan sistemi production'a basıyor. Projenin kullandığı ayarları sunucuya bildiriyor. Sunucu da kendi özkaynaklarını o doğrultuda yeni ayarlarla bir process olarak çalıştırıyor. İnşallah öyledir, değilse büyük hayal kırıklığı yaşarım