BR9 wrote:Merhabalar,
Laravel'i uzun süredir aşırı derecede öğrenmek istiyorum. Kod yapısına ve ne şekilde çalıştığına az çok hakim oldum sayılır fakat kafamı karıştıran bir durum var.
Laravel nasıl ve ne şekilde çalıştırılır?
Örneğin ben virtual box üzerinden sanal makina içerisine ubuntu kuruyorum. İnternetten araştıra araştıra Laravel kurulumunu gerçekleştirdim. Çalıştırdım route, view yapısı vs bunları öğrenip geçtikten sonra migration kısmında nereye baksam homestead görüyorum.
Nedir bu homestead? laravel için zorunlu kurulması gereken veya kurulan bir şey mi?
Şuanlık bilgisayarımda çalışma yapıyorum en son kafam karıştı diye ubuntuyu vs kaldırıp masaüstüne kurdum laraveli fakat ney yapacağımı bilmiyorum.
Hadi bunları geçtim yarın öbürgün VDS bir sunucuya SSH yetkisi ile laravel kurulumunu yaptığımda nasıl olacak?
Aklımı karıştıran şeyler kısacası
Homestead nedir zorunlu bir durum mu?
Laravel nasıl kurulur sırasıyla ubuntuya hangi eklentiler gerekiyor gibi?
Merhaba,
"Laravel Homestead is an official, pre-packaged Vagrant "box" that provides you a wonderful development environment without requiring you to install PHP, HHVM, a web server, and any other server software on your local machine."
Resmi tanimindan da anlasilabilecegi gibi, homestead sadece tavsiye edilen bir gelistirme ortami. Kullanicinin Laravel icin yada sadece laravel ozelin de degil, genel olarak derli toplu bir PHP gelistirme ortami hazirlamak icin kullanabilecegin bir arac. Aslinda, daha oncelerinde Lamp/Wamp gibi paketleri kullanarak hizli bir local gelistirme ortami kullanirdik, simdi ise , populer olan bir baska yontem Vagrant gibi araclar uzerinden izole bir container icinde bu gelistirme araclarini kurmak.
Boylece gerekirse her bir proje icin boyle izole bir gelistirme ortami kullanabilme imknainda oluyor vs.
Ama gelistirme sureci icin bir alternatif yani, zorunluluk degil. Homestead/vagrant ile gelistirme yapmak zorunda degilsin. Laravel dunyasinda populer o yuzden, internette vs Laravel icin bir cok kaynakda isminden bahsediliyor.
Laravel bir PHP freamwerok, yani temel olarak ihtiyacin olan sey, PHP, kullanacagin bir Web Sunucusu (Nginx , apache vb.) ve uygulamanda kullanmak isteyecegin diger her turlu tamamlaycii parca(Veri Tabani,(Mysql, Maria vs.), Cache(Belki redis vs) gibi) .
Bir de Laravel icinde kullanacaginin diger bagimliliklari eindmek ve yonetmek icin, composer .gibi yardimci bir arac.
Sozun ozu, gelistirme ortami icin bir alternatif olan Homestead ile bir sekilde verimli calisamiyorsan, hic ugrasma bos ver nasil verimli calisiyorsan oyle devam et. Ornegin , sanal makinada ubuntu kurup orda verimliysen oyle devam et, Windows da Wamp ile calismak kolayina gidiyorsa oyle devam et.
Uygulamani, gercek dunyaya cikartacaginda, dagitim/production icin de bir suru alternatif var, homestead vb yapilara ayiracagin zamani, cloud hosting, DevOps gibi konulara ayirman daha faydali olacaktir.
Kolay gelsin.