Merhabalar
https://laravel.gen.tr/d/1590 sayfasında sorduğum soruyla ilgili projenin ilk aşamasını kendi kodlarımı kullanarak tamamladım. Şimdi ilerleyen günlerde sadece kritik hatalarını gidererek devam etmeyi ve uygulamanın yeni halini Laravel 5 ile yazmayı düşünüyorum. Hazır Laravel'e iyice başlamışken Git üzerinde çalışmak istedim. Bitbucket üzerinde private repo açarak bir kaç deneme yaptım ve laravel ile gayet güzel çalışıyor. (gitignore dosyaları ile 300-400Kb boyutunda olması 10 numara olmuş) Github üzerinden de test deposu açıp birkaç denemeyi de orada yaptım genel olarak çok büyük bir sıkıntı yaşamadım ama ilk defa git ile çalışacağım için kullananlardan tavsiyelerini dinlemek isterim.
Benim düşündüğüm / testlerini yaptığım işlemleri yazarak başlayayım ve eksik yada yanlış yaptığım bir adım varsa düzeltir misiniz?
Biri evde biri iş yerinde olmak üzere 2 bilgisayarım var ve bu uygulama için alınan VPS'i de sayarsak 3 farklı bilgisayar kullanıyorum. Temel olarak yapmak istediğim, iş yerinde kodları yazarken eve geçtiğimde de gerektiğinde kodlamaya devam etmek, %100 biten bölümleri sunucuya gönderip kullanıma almayı düşünüyorum.
- Şirkete özel bir uygulama olacağı için BitBucket üzerinde özel bir depo açarak işleme başladım. ( adı : superdepo )
-
git clone ile bu depoyu
htdocs/superdepo klasörüne klonladım.
- Localhost üzerinde
htdocs/laravelphp isminde bir klasöre temiz bir Laravel 5 kurulumu yaptım ve buradaki tüm dosyaları
htdocs/superdepo klasörüne kopyaladım.
( Laravel kurulumundan sonra
composer require bican/roles ve
composer require barryvdh/laravel-debugbar paketlerini ekleyip, ayarlamalarını yaptım.)
- Bu işlemlerden sonra
git status kontrol yapıp
git add . ile değişiklikleri ekliyorum ve
git push ile depoya temiz Laravel 5 kurulumunu atıyorum.
Bu şekilde devam ederek tek bir branch üzerinden işlemleri yapmak yerine master ve beta diye 2 branch yapsam ve çalışma / testleri betada yaptıktan sonra master'a merge etsem ve server üzerinde de sadece master üzerinden işlemleri yapsam daha mı sağlıklı olur dersiniz?
Böyle birşey için ise komutlara şu şekilde devam ediyorum...
-
git branch beta ile branch açıyorum ve
git checkout beta ile branch'a geçiyorum. Sonrasında localde yaptığım bu değişikliği
git push --set-upstream origin beta komutu ile bitbucket üzerindeki depoya yeni branch'ı atıyorum.
-
htdocs/superdepo/test.txt isimli bir dosya açıyorum ve bunu
git add text.txt ile ekledikten sonra
git commit -m "test.txt dosyasi" şeklinde commit oluşturuyorum ve bunu
git push beta branch'ına atıyorum.
Bundan sonraki kısımlarda pull request oluşturmak ve bunu merge etmek için web sitesine geçip, master branch üzerine değişiklikleri uyguluyorum.
Pull request oluşturmak ve bunu merge etmek için komut satırını kullanamıyor muyuz? (Stackoverflow'da birkaç yazı okudum ama emin olamadım)
Master branch içerisine beta'daki dosyaları merge ile attıktan sonra server içerisinde her zaman
master branchını kullanarak
git pull yapıp, dosyaları sunucuya atıyorum. (Testini localde yaptım) Sunucudaki depo güncellendikten sonra
composer update ile ayarlamaları tamamlıyorum.
Sunucu içerisindeki dosyaları güncelledikten sonra ilk olarak ne yapmam gerekir? Daha doğrusu ayarlar ile ilgili bir değişiklik var mı diye kontrol etmem gereken bir dosya var mıdır? .env dosyası sunucuya özel olduğundan (dosyayı gitignore'dan çıkartmayı düşünmüyorum) yok gibi geliyor ama emin olmak istedim.
app/config.php içerisindeki
'url' => http://localhost', satırındaki değeri de
.env içerisine atmalı mıyım? Yazana göre bu sadece artisan komutları için kullanılıyormuş, site içerisindeki URL işlemlerini Laravel kendisi hallediyor sanırım.? Bu url için ekstra bir ayar yapmadan uygulama düzgün çalışmıştı. Sanki L4 de bunun ayarı biz yapıyorduk diye hatırlıyorum.
Sunucu üzerinde public klasörü için vhost oluşturmayı ve buraya yönlendirme yapmayı planlıyorum. git clone komutu yeni klasör açtığı için bunu sunucu üzerinde tam olarak nasıl kullanmam gerekir? (Henüz sunucuda testlere başlayamadım) Örneğin
/var/www/falanfilan.com/public_html/ klasörü içerisine tam olarak nasıl bir kurulum yapmam gerekir. public_html içerisindeyken git clone çalıştırsam
/var/www/falanfilan.com/public_html/superdepo/public klasörüne vhost ayarlayabilirim ama superdepo klasörünü oluşturmadan
doğrudan public_html'e klasörüne nasıl atabilirim?
Genel olarak yaptıklarımda size saçma gelen yada şöyle olsa daha iyi olur dediğiniz yerler var mı?
Laravel ile Git kullanırken genel olarak dikkat etmem gereken şeyler nelerdir? Şifrelerin bulunduğu dosyaları .gitignore içerisine eklemeyi düşünüyorum. Bunun dışında özel bir durum var mıdır?
Aklıma takılan birkaç şey daha vardı ama yazıyı yazarken unuttum. Hatırlayınca ekleme / düzenleme yaparım.