subasioguz wrote:Merhaba, laravel ile bir kaç soru sormak istiyorum. Öncelikle digitalocean üzerinden bir adet vps aldım. Halihazırda ki projemi upload ettim ve kullanıyorum. Fakat bir kaç sorum olacak. Ben projemin tüm dosyalarını (yaklaşık 150 mb) ftp ile upload etmek istemiyorum. Bunun alternatif yöntemi var mı ?
İkinci sorum ise mevcut vpsye ssh ile bağlanıp composeri çalıştırmak. paket ekleme ve paket güncelleme işlemlerini yapabilmek.
Bu konuda bilgili arkadaşlar bilgilerini paylaşabilirse sevinirim.
Daha önce Gnu/Linux bir işletim sistemi kullanmadıysanız. Temel konuları öğrenim. Erişim hakları, root kullanıcı erişimleri gruplamak gibi konuları. bash ya da sh kabuğu üzerindeki işlemler hata affetmez. Ve asla root kullanıcı ile işlem yapmamaya çalışın. Mecbur kalmadıkça da kullanmayın..
Temel olarak şu komutlar çok kullanılır:
ls, rm, mkdir, chmod, chown, sudo, cp, scp,mv, du, top, ps, man, gibi..
DO'daki sunucuları çok saldırı oluyor. Mutlaka bir firewall kullanın. Ubuntu kullanıyorsanız, 'ufw' aracını kullanabilirsiniz. İyi ayarlarsanız ortalama saldırıları def eder..Güvenliği dikkat edin, kullanmadığınız sunucu servislerini kapatın. kaynağı belli olmayan yazılımları da asla sunucuya kurmayın.