- Laravel için hangi işletim sistemini(server) tercih ediyorsunuz ?
Elbette Gnu/linux dağıtımı kullanabilirsiniz. Ubuntu yaygınlık ve kullanıcı desteği çok iyi. Üstelik çok iyi bir LTS sürümü var. Ben de VPS'de ubuntu 14.04 kullanıyorum. Windows'da çoğu geliştirme aracı ve kütüphaneler sorunlu ya da kurması işkence..
- Nginx mi yoksa Apache2 mi ? Neden ?
Nginx performansı iyidir. Apache'ye göre bellek tüketimi çok azdır. Bu konu hakkında tartışmalar bu forumda oldu. Tekrarlamaya gerek yok.
- Eloquent mi yoksa DB::Table yapısı mı ?
DB::table diye bir yapı yok. Laravel'deki 'Illuminate\Database' paketi içinde yer alan Eloquent'de içinde bulunduğu adlı '\Illuminate\Database\Connection' sınıf . Eloquent ise bir ORM'dir. Çok yeteneklidir. Eloquent kullandığınızda '\Illuminate\Database\Connection' sınıfını kullanırsınız.
ORM etkin kullanan birisi oturup db query yazmakla uğraşmaz. Öğrenmesi biraz zaman alır, kullanıldıkça alışmaya başlarsınır. Öğrendiğinizde de 'db istekleri yazmaktan sürünüyorduk!' dersiniz. En azında ben bunu dedim
- Database'i ayrı bir sunucuda siteyi ayrı bir sunucuda tutmam daha mı yararlı yoksa ikisinide aynı sunucuda tutsam performans açısından nasıl olur ?
Bu konu hakkında bir şey söyleyemem ama projeniniz buna ihtiyaç duyacağını pek sanmıyorum. Bir de VPS gibi bir şey kullanıyorsanız çekirdekleri artırır ve belleği artırabilirsiniz. Eğer gerekmiyorsa veritabanı farklı bir makinede olmasına gerek yok. Veritabanında taboları belleğe atarsanız zaten veritabanına fazla bir istek gitmeyecektir. Bu konu hakkında endişe edene kadar Laravel'de cache sürücüsü ve tabloların nasıl önbelleğe aracağını araştırın..
Bir tabloyu belleğe atmak çok da zor bir şey değil.
/**
* to get all images in a file collection object
*
* @return Illuminate\Support\Collection;
*/
public function all() {
list($key, $time) = $this->getCachingParameters();
$results = $this->cache->remember($key, $time, function() {
return $this->builder->get();
});
return new Collection($results);
}
@evrend'de bahsettiği gibi HHVM'nin peformansı PHP5 sürümünden en az iki kat daha hızlı. PHP 7 çıkana kadar kullanabilirsiniz. Ama bellek tüketimi çok fazla. HHVM kullanacaksanız sunucu belleği en az 2 gb olmalı. Bu konu da forumda yazılmıştı..
PHP 7 stabil olduğunda HHVM kullanamaya gerek kalmayabilir. Zira performansı HHVM çok yakın.. 1 yıl içinde stabil sürümü muhtemelen yayınlanır.