@evrend Bir ara ben bu konuyu baya bir düşünmüş alternatifleri araştırmıştım.
https://laravel.gen.tr/d/1145
Composer ile geliştirilen bir PHP uygulaması için static modüler yapının maliyeti çok fazla. Bunun yerine tek bir laravel uygulaması içine bir den fazla domain algılayıp her domain için farklı response döndürecek tek bir laravel ya da Lumen uygulaması yapmak daha mantıklı bir yol gibi görünüyor.
Bunun göze çarpan avantajları şunlar:
- Deployment maliyeti çok düşüktür. Zira sadece var olan uygulamaya ek peketler eklenecektir. Süper admin panelden bu paketlere erişim izni verilecek..
- Her bir site için proje açma(veritabanı açma, sanal web host açma vb.. işler ) ve onun bakımını yapmayla uğraşılmayacak.
- Tek bir uygulama olacağı için ortak kullanılan çekirdek peketleri geliştirilebilir. Mesala Sanal Post istekleri için uygulama için de tek bir servis,
- Bakım ve maliyetleri her bir site için açılan yeni laravel projesinden çok daha az olacaktır. Çünkü tek veritabanı, tek cache sürücüsü, tek bir dosya klasörü kullanılacak..
- Uygulamanın çekirdek yapısını oluşturan kaynak kodunu 3 kişilerle paylaşmak zorunda kalmazsınız. Bu da gelecekte ticari açıdan avantajlar getirir..
Dezavantajları ise tek bir uygulamadan bir den fazla sitenin servis edilebilecek bir yapının ciddi yazılım deneyimi ve maliyeti gerektirdiği..
Yani bahsettiğim lumen ya da laravel uygulaması yapıldığında atıyorum en az 100 küsür site yayınlanması lazım ki maliyetini karşılasın. T-soft gibi projeler tek bir uygulama üzerinden 1000'lerce site servis ederek bu işin altından kaltıklarını tahmin ediyorum.
Türkiye'de özellike kobilerin kullandığı web sitelerin büyük çoğunluğunun bütçeleri çok düşük. Para kazanmak için her bir site için yeni proje açılması akla uygun bir yol gibi görünmüyor. Maliyetleri düşürmek için mümkün olduğunda iş tekrarı gerektiren tüm işleri otamasyona bağlama gerekliliğidir.