Laravel Türkiye Discord Kanalı Forumda kod paylaşılırken dikkat edilmesi gerekenler!Birlikte proje geliştirmek ister misiniz?
Arkadaslar, bu forumda ve laravelde cok yeniyim.
Core PHP ile bir yere kadar dedim. Biraz arastirdim ve edindigim kani laravelin iyi bir framework oldugu.
Hatta kendim kaisedon frameworke basladim... kendi frameworkum.... sonra baktim uzun hikaye
Simdi sorum su. Bir okul otomasyon sistemi gelistirmem gerek. Ne yapmaliyim direkt laravelle mi baslasam acaba karar veremedim ?
PSR, namespace ve OOP konusunda bir sıkıntınız yoksa neden olmasın
mgsmus yazdıPSR, namespace ve OOP konusunda bir sıkıntınız yoksa neden olmasın
Hocam namespace ve OOP tamamdir sa PSR?? nedir ??? bir bakayim

BAKTIM : PHP standartlari hocam FIG grubunun olusturdugu... Hmm onalari bilmiyorum maalesef...
Cok sikinti olur mu acaba ?
Sıkıntı yok. Frameworkün nasıl çalıştığını anlamanızı sağlar. Ara ara ona da bakın, zaten frameworkde bu neden şu neden derken hepsinin birbiriyle alakasını kavrarsınız. Projeniz için güzel temiz bir dizin yapısı oluşturun, mümkün olduğunca frameworkün nimetlerinden faydalanmaya çalışın, kendi PHP kodunuzu yazmadan önce mutlaka frameworkde bunun için bir kısa yol, yöntem vs. var mı yok mu kontrol edin. Dökümanlarda yer almayıp da işinize yarayacak bir çok şey var. Son olarak da her şeyi tek bir fonksiyon, tek bir controller içerisinde halletmeye çalışmayın, mümkün olduğunca parçalara bölün. Kolay gelsin.
mgsmus yazdıSıkıntı yok. Frameworkün nasıl çalıştığını anlamanızı sağlar. Ara ara ona da bakın, zaten frameworkde bu neden şu neden derken hepsinin birbiriyle alakasını kavrarsınız. Projeniz için güzel temiz bir dizin yapısı oluşturun, mümkün olduğunca frameworkün nimetlerinden faydalanmaya çalışın, kendi PHP kodunuzu yazmadan önce mutlaka frameworkde bunun için bir kısa yol, yöntem vs. var mı yok mu kontrol edin. Dökümanlarda yer almayıp da işinize yarayacak bir çok şey var. Son olarak da her şeyi tek bir fonksiyon, tek bir controller içerisinde halletmeye çalışmayın, mümkün olduğunca parçalara bölün. Kolay gelsin.
Hocam,
Software Engineering dersleri yapmistik zamaninda. Bir soz vardir 3-5 satirdan buyuk fonksiyonlar parcalara bolunebilir. Kucuk parcalar ve olabildigince parcalara bolme guzel bisey.
Ben gerci pek bakamadim daha ama mumkunse size 2 sorum olucak...
1) Homestead nedir hocam ? Virtual machine tarzi bisey mi ? Bunu bana bir acarsaniz iyi olur...
2) Ben apache da virtual server olusturup atiyorum dev.proje diye localde calisirim. Simdi diyelim ki ; Composerla laraveli bu root klasorune attim. Proje mi de bitirdim. Gozume carpan su oldu. Verilen kod orneklerinde o composerla kurdum yapidan bazi dosyalar eksik. .git dosyalari ( github fln icin mi ? ) Yanlis hatirlamiyorsam bazi klasorlerde yoktu. Sorum su acaba proje bitince bunu bir sekilde public mi ediyoruz da sadece bu gereken dosyalar kaliyor ?
- Vagrant, Virtual Box ile oluşturulan geliştirme ortamlarını pakete çevrilmesini sağlayan bir uygulama. Virtual Box ile Ubuntu çalıştırıyoruz, içerisine PHP,Apache, MySQL, Node vs. yüklüyoruz. Bunu tek tek yapmak yerine Vagrant bunun bir pakete dönüşmesini ve paylaşılmasını sağlıyor. Bunlara Vagrant Box deniyor. Homestead Laravel için bir Vagrant Box. Resmi olanı. İçinde Laravele başlamak için gerekli her şey mevcut. Tek seferde hepsini indirip sizin için kuruyor, siz ayarlarla uğraşmıyorsunuz. http://laravel.com/docs/5.0/homestead. Kullanmanıza gerek var mı? Tercih sizin. benim bilgisayarı çok kasıyor o yüzden kullanmıyorum
- .gitignore dosyaları GIT için, yani version kontrolü. Hangi dosya ya da klasör versiyon kontrolüne dahil olmayacaksa onun içerisine yazıyoruz. O dosyalar takip edilmiyor. Github ile alakalı ama Github olmadan da sadece localde GIT kullanabilirsiniz. Github, Bitbucket kullanacaksnız ayrıca .gitignore içerisinde yer alan dosyalar gönderilmez. Versiyon kontrolü kullanın ama github kullanmak zorunda değilsiniz. Dosyaları FTP ile de gönderebilirsiniz. Açıkçası biraz kapsamlı bir konu, yazılacak çok şey var. Ben derim ki mutlaka öğrenin, Bitbucket hesabı açın, özel projelerinizi orada tutun (Github private repolar için paralı).

Sorduğunuz sorular için araştırma yapın. Uzun konular, kısa cevaplar veremiyoruz.
mgsmus yazdı- Vagrant, Virtual Box ile oluşturulan geliştirme ortamlarını pakete çevrilmesini sağlayan bir uygulama. Virtual Box ile Ubuntu çalıştırıyoruz, içerisine PHP,Apache, MySQL, Node vs. yüklüyoruz. Bunu tek tek yapmak yerine Vagrant bunun bir pakete dönüşmesini ve paylaşılmasını sağlıyor. Bunlara Vagrant Box deniyor. Homestead Laravel için bir Vagrant Box. Resmi olanı. İçinde Laravele başlamak için gerekli her şey mevcut. Tek seferde hepsini indirip sizin için kuruyor, siz ayarlarla uğraşmıyorsunuz. http://laravel.com/docs/5.0/homestead. Kullanmanıza gerek var mı? Tercih sizin. benim bilgisayarı çok kasıyor o yüzden kullanmıyorum
- .gitignore dosyaları GIT için, yani version kontrolü. Hangi dosya ya da klasör versiyon kontrolüne dahil olmayacaksa onun içerisine yazıyoruz. O dosyalar takip edilmiyor. Github ile alakalı ama Github olmadan da sadece localde GIT kullanabilirsiniz. Github, Bitbucket kullanacaksnız ayrıca .gitignore içerisinde yer alan dosyalar gönderilmez. Versiyon kontrolü kullanın ama github kullanmak zorunda değilsiniz. Dosyaları FTP ile de gönderebilirsiniz. Açıkçası biraz kapsamlı bir konu, yazılacak çok şey var. Ben derim ki mutlaka öğrenin, Bitbucket hesabı açın, özel projelerinizi orada tutun (Github private repolar için paralı).

Sorduğunuz sorular için araştırma yapın. Uzun konular, kısa cevaplar veremiyoruz. :)
Hocam tesekur ederim. Demek ki ben homestead kullanmayacam Cunku zaten Win8.1 uzerinde calisan apache+php+mysql mevcut. Yani homestead laraveli calistirma ortami ki anladiygim kadariyla bunu degistirebiliriz de :).
Guzel... Sagolasin. Artik takildigim yer olunca sorarim
Laravel ile çalışmak için web sunucuya ihtiyacınız yok. hatta sqllite kullanırsanız veritabanına bile ihtiyaç yok. Laravel kurduğunuz dizinde eğer sistemde php yorumlayıcısı tanımlanmışsa laravelin artisan aracı ile development serveri çalıştırabilirsiniz..
 php artisan serve
Laravel development server started on http://localhost:8000
Her bir proje için nginx veya apache ayarı yapmakla uğraşmıyorsunuz.
MURATSPLAT yazdıLaravel ile çalışmak için web sunucuya ihtiyacınız yok. hatta sqllite kullanırsanız veritabanına bile ihtiyaç yok. Laravel kurduğunuz dizinde eğer sistemde php yorumlayıcısı tanımlanmışsa laravelin artisan aracı ile development serveri çalıştırabilirsiniz..
 php artisan serve
Laravel development server started on http://localhost:8000
Her bir proje için nginx veya apache ayarı yapmakla uğraşmıyorsunuz.
Hocam,
Anlatmak istedigim sistemimde zaten PHP+APACHE+Mysql kurulu...
Laravelde'ki homestead de zaten ikonik bir makine icinde bunlari barindiran bir paket. Yani php artisan serve yapmama gerek yok
Ha hicbirsey olmasa zaten bunu denedim direkt olarak serve deyince linki cikariyor...

Benim derdim bunu gercek siteye attigimizda homestead nerededir ? localde m i kaliyor yoksa bir sekilde kurdugumuz her paketten ayirmamiz mi gerekiyor
Homestead, geliştirme aşamasında kullanılıyor. Reel sunucuda kullanılmıyor, en azından ben bu şekilde kullanıyorum
Siz gereksiz bulabilirsiniz belki ama, Laravel için optimize edilmiş bir sanal sunucuyu sizin için kuruyor. Bu sayede çoğu zaman; geliştirme ortamı ile yayınlama ortamı arasındaki farklılıkları en aza indirerek zamandan kazanmış oluyorsunuz.
Özellikle kullandığınız işletim sistemi Windows, sunucunuzun işletim sistemi Linux veya BSD ise kullanmanızda yarar olduğunu düşünüyorum.
  • Ddhmm

Seviye 6
    • Düzenlendi
    m.erin yazdıHomestead, geliştirme aşamasında kullanılıyor. Reel sunucuda kullanılmıyor, en azından ben bu şekilde kullanıyorum
    Siz gereksiz bulabilirsiniz belki ama, Laravel için optimize edilmiş bir sanal sunucuyu sizin için kuruyor. Bu sayede çoğu zaman; geliştirme ortamı ile yayınlama ortamı arasındaki farklılıkları en aza indirerek zamandan kazanmış oluyorsunuz.
    Özellikle kullandığınız işletim sistemi Windows, sunucunuzun işletim sistemi Linux veya BSD ise kullanmanızda yarar olduğunu düşünüyorum.
    Cok rica ederim hocam :)... Gereksiz demedim. Oyle olsa adamlar oturup yapmazdi.
    Dediklerinize katiliyorum 100% haklisiniz.
    Peki bizim bu homestead ile oynama... Atiyorum bellek v.s. degistirme imkanimiz var mi ?
    Dediniz ya real sunucu ile olan farkliliklari en aza indirmek diye.. Yani reel sunucunun ayarlarini uygulama imkani veriyor mu ?

Bu arada sanirsam bu siteden arastirmistim gordum dreamviewerdan phpstorma gectim bakalim nolucak
    dhmm yazdı
    m.erin yazdıHomestead, geliştirme aşamasında kullanılıyor. Reel sunucuda kullanılmıyor, en azından ben bu şekilde kullanıyorum
    Cok rica ederim hocam :)... Gereksiz demedim. Oyle olsa adamlar oturup yapmazdi.
    Peki bizim bu homestead ile oynama... Atiyorum bellek v.s. degistirme imkanimiz var mi ?
    Dediniz ya real sunucu ile olan farkliliklari en aza indirmek diye.. Yani reel sunucunun ayarlarini uygulama imkani veriyor mu ?
    Sizi kastederek yazmadım, ortaya attım
    Tabi değişiklik yapıp kullanabilirsiniz, kodlar burada:
    laravel/homestead
    m.erin yazdı
    dhmm yazdı
    Sizi kastederek yazmadım, ortaya attım
    Tabi değişiklik yapıp kullanabilirsiniz, kodlar burada:
    laravel/homestead
    Ben lafimi ortaya kodum isteyen alsin dediniz yani hocam
    Ben su anda su sekilde yaptim... Hem apache vitualserver kullanarak windows ortamindan goruyorum
    hemde php artisan serve ile homestead ile
    boylece sanirsam Win & Linux sistemlerinde denemis olurum dimi ?
    php artisan serve ile homestead tamamen farklı olgular. İlki PHP içerisinde gelen webserver üzerinden projenizi çalıştırır. Homestead ise bir sanal sunucu da Ubuntu işletim sistemini çalıştırır ve projenizi bu sistemde kurulu nginx web sunucusundan koşturur.
    m.erin yazdıphp artisan serve ile homestead tamamen farklı olgular. İlki PHP içerisinde gelen webserver üzerinden projenizi çalıştırır. Homestead ise bir sanal sunucu da Ubuntu işletim sistemini çalıştırır ve projenizi bu sistemde kurulu nginx web sunucusundan koşturur.
    Yani php artisan serve deyip calistirdigim sunucu homesteadin icindeki degil mi ? kafam karisti
    Bir bakayim hocam. Size mail attim. Gelmedi galiba.
    @dhmm, hayır gelnedi. Buradan yazın, daha hızlı yanıt alırsınız
    • Ddhmm

Seviye 6
      • Düzenlendi
      m.erin yazdı@dhmm, hayır gelnedi. Buradan yazın, daha hızlı yanıt alırsınız :)
      ...
      • Ddhmm

Seviye 6
        • Düzenlendi
        @m.erin hocam tamamdir mail adresimi kaldirayim. Kimseyi zorda birakmak istemiyorum Buradan yazarim artik.