pellempus wrote:Aristona, seni sever(d)im. Bu forumda yorumlarını paylaştıklarını en sevdiğim bir kaç adamdan birisin. Dikkat ettim son zamanlar yazdığın mesajlarda nedense ukala bir tavırla yazıyorsun. Üzücü bir durum.
Eğer kırıcı konuştuysam özür dilerim. O mesajı yazarken biraz sinirliydim. (zaten hep yarı sinirli biriyim) Kesinlikle ukalalık yapmak gibi bir amacım yok.
Benim dikkat çekmek istediğim nokta şu. Burası Laravel Türkiye forumu, ancak verilen cevapta sanki Laravel'in hiç artısı yokmuş gibi bir izlenim uyanıyor. Verdiğin bilgiler kısmen doğru olsa da bazı yerler yanlış (bana göre) ve ben bunları vurguladım.
pellempus wrote:
Ben burada fanboyluk yapmadım, neden Laravel ve Rails birlikte öğrenmeliyiz konusuna değinmiştim.. Ama görünen o ki bir fanboy varsa o da sensin. .Yazdıklarına, cevap veremeyeceğimden değil. takınmış olduğun tavır ne cevap vermeme ne zamanımı harcamaya değer. Tamam, en büyük PHP, ben hiçbir şey bilmiyorum, sen biliyorsun her şeyi. Ben kim büyük proje yazmak kim :)
Böyle birşeyi kastetmedim. Fanboylukta yapmıyorum. Taylor'un kaç defa kulağını çınlattık son birkaç ayda ve bırakma noktasına geldiğimiz bile oldu. Ben iyi olan kısımlara iyi, kötü olan kısımlara da kötü diyorum.
Burada yanlış anlaşılmışım. Ben iyiyim demedim hiçbir zaman, nedense yorumlarımdan o anlam çıkartılıyor hep. Ben meraklıyım/takıntılıyım hepsi bu. Yazdığım kodun kalitesi herkes gibi. 3 yıldır geliştirdiğin projeyi hale kolayca yönetebiliyorsan zaten bu işi öğrenmişsindir. Sen geliştiremezsin demek benim ne haddime.
pellempus wrote:"Bir FRAMEWORK yüksek hitli siteyi rahatlıkla kaldırır demişim. Hangi dilde yazıldığı farketmez. Geri planda kolayca adapte edebileceğin altyapılarla bu mümkün. Sen farklı bir şey demiyorsun, sen sadece ukalalalık yapmışsın. Cümlenin başını keserek kopyalamakla niyetini kanıtlıyorsun zaten.... "Yani framework sana zamandan ve paradan kazandırır. Güvenlik konusunda için rahat olur. Tek dezantavajı ağır çalışacak olması... Ancak bunlar için bir çok modifiyeler mevcut. Eğer Facebook ve Twitter gibi bir trafiğe sahip değilsen, bir framework yüksek hitli bir siteyi rahatlıkla kaldırır."
Laravel istediği kadar yavaş olsun, Rails istediği kadar hızlı olsun, benchmarklarda sadece Rails Laravel'den 10 kat performanslı yazar. Ama gerçek dünyada işin içine scalability girince, o katmandan bu katmana, bu katmandan o katmana derken gelen istek genellikle ön taraftaki cachelerden birine çarpıp dönüyor. Ben bunu söyledim sadece. Laravel yavaş, evet. Ama tüm full stack PHP frameworkleri yavaş. (Aynı şeyleri söylüyoruz zaten ikimizde) Bunun sebebini aşağıda söyleyeceğim.
pellempus wrote:PHP FRAMEWORKLER giderek yavaşlıyor demişim. PHP nin kendisinin hızlı olması beni ilgilendirmiyor. Israrla şu kelimeyi okumuyorsun. Yoksa sana programcılığın en temel dersini mi verelim "PHP ve Framework aynı şey değildir"
Yorumunu tekrar okudum. Ruby ve Rails ekibi performans takıntılı ve hızlandırmaya çalışıyorlar, ama php frameworkleri yavaşlıyor demişsin. Ben de buna cevap verdim. PHP ekibi performans takıntılı. PHPNG ile Zend motorundaki çoğu yer refactor edildi ve PHP7 o engine üzerinde çalışacak. PHP frameworkleri ile yavaşlıyor çünkü yeni gelen özellikler çok fazla + PHP'nin çekirdeği iyi olmadığı için, low levelde yavaş çalışan şeyler kullanılıyor. Örneğin reflectionlar, magic methodlar vb. Laravel 5'deki form request objesini implement etmenin maliyeti Ruby'e göre daha çok oluyor. Bunun yanında performans sağlayacak işleri ise genellikle yapmıyorlar. Bu konuda Rails daha avantajlı olabilir ama çok takip etmiyorum oradaki geliştirmeleri.
Laravel'in sıkıntısı, bu magic işlemleri abartması. Facade olsun, IoC olsun, bunların hepsinin ciddi anlamda bir yükü oluyor. Örneğin, Taylor $route->get yerine Route::get yazacağım diye büyük bir performans kaybını göze alabiliyor.
pellempus wrote:Laravel N+1 sorgu hataları yaptığımı, güvenlik açıklarımı gösteren paketin adını burada açıklar mısın? Çünkü ben bilmemekten utanan biri değilim, öğrenmekten zevk alan biriyim. Bilmiyorsam öğret.
Benim kullandığım paketler standart. Composer top 20 dışında pek birşey yok. (Bağımlılığı minimumda tutmaya çalışıyorum büyük projelerde) Öyle bir paket bilmiyorum. Bir ihtimal Codeclimate gibi araçlar bunu destekliyor olabilir veya ileride destekleyebilir. Bu işi paket yerine commit hooklarla yapmak bence daha güzel olur.
Güvenlik açıklarını ne kadar kapsamlı gösteriyorlar bilmiyorum. Inputu sanitize etmedin/outputu escape etmedin gibi uyarı veriyordur muhtemelen. Daha detaylısını zaten paket ile yapmazdım ben. Bu arada, hatırlatmam gerekiyor. Rails 2 defa SQL açığı bulunan bir proje.
pellempus wrote:
Railscast dünyadaki en iyi eğitim setidir. Bunu seninle tartışmam bile. Sen önce oturup izle, zaten benim sana farkını anlatmama gerek kalmaz. Ama hayırdır bu Laravel fanlığı? Youtube a düştü diye değersiz mi oluyor. Laracasts de torrentlerde var ne olacak şimdi? Madem Jeffrey ve Laravel PHp cileri modernleştirmeyi amaçlıyor, madem ki laracast bu kadar iyi bir eğitim serisi, basit bir ENV mantığını daha PHP cilere anlatmayı başaramamışlar. Mesela Elastic Search, SOLR kullanımlarını Jefrrey Way hangi seride anlattı? Laravel de bu konuda sorulan soruya TEK bir kişi cevap vermedi. Jeffrey Way sence bunlara kulak asıyor mu?
https://laracasts.com/discuss/channels/requests/elasticsearch-or-solr-with-laravel Senin o gelişimi durdu diye beğenmediğim eğitim setindeki tüm paketler, konular, teknikler hala güncel hala çalışır vaziyette.
Siteyi geliştiren adam 1 yıldır ortada yok, videolar youtubede demişsin. Jeffrey neredeyse her hafta yeni birşeyler ekliyor (ben takip etmiyorum) ama o siteyi dünyanın en iyisi demek abartı bir söz olur. Sana göre iyi olabilir ama bana göre güncel içerik bulunmayan (site sahibinin video eklediğini farzediyorum, karşılaştırdığımız site laracasts çünkü) bir site iyi değildir.
O konu BC ile alakalı. Rails'in herşeyi artık yerine oturmuş. BC/performans konusunda çalışıyor olabilirler. Laravel için böyle bir durum söz konusu değil. Birçok konu halen güncel, ama değişen yerler de çok oluyor, ama bu olay birçok frameworkte geçerli. Angular 2.0 dramasının yanında bu hiçbirşey.
Jeffrey Way SOLR'u anlatmıyorsa, projenin dökümantasyonuna bakabilirsiniz. Laravel ile pek bir ilgisi yok bunun. Railscasts'ta bu video varsa bu onun artısı, ama bu videonun Laracasts'ta olmaması Laracasts'ın eksisi değil. (Zaten benim Laracasts iyidir gibi bir iddiam da yok. Takip etmiyorum)
PHP geliştiricilerinde armut piş ağzıma düş mantığı hakim olduğu için Jefrrey'e spam yapıyor olabilirler. Ben de Jeffrey video çekse onu izlerdim bir defa, ama dökümantasyonu okuyabilme yeteneği olmalı herkesde.
pellempus wrote:Bence o bahsettiğin starbucks elitistleri, havasından geçilmeyen tipler Laravel İngilizce forumda var. Aslında oradaki Laravel topluluğunu hiç sevmem, tam da dediğin gibi tipler. Bu nedenle burada yazıyordum, buradaki insanlar farklı diye. Sen gelene kadar.
Benim hakkımdaki düşüncelerine saygı duyarım, ama elisitler konusundaki görüşüne katılıyorum. O yüzden ben de o platformdan uzak duruyorum.
pellempus wrote:
Son olarak, Twitter ilk olarak Rails ile yazıldı sonradan değiştirildi dedim. Niyetim örnek vermek. Ne şimdi değiştirildi diye bu örneği yok mu sayalım, Rails kakaymış mı diyelim? Neymiş Php ile yazılmış devasa bir site? Herhalde Facebook diyecek kadar gözün kararmadı. Senin mantığınla Myspace de PHP den NodeJS e döndü. O zaman "bak gördün mü PHP de kakaymış" mı diyeceğiz? Üstelik bu cümlem "Neden Rails kullanıyorum" maddelerinin arasında yok. Başka yerdeki cümlemi alıntılayıp sanki "Bakın Twitter Rails ile yapıldı hepimiz Rails kullanalım" demişim gibi göstermeye çalışmışsın.
Ben Rails kaka demedim. Eğer o kadar performanslı olsaydı (Laravel çok yavaş falan dediğinde Rails hızlı gibi bir izlenim oluştuğu için) Twitter gibi bir proje kolay kolay bırakmazdı dedim. Facebook'ta Scala'ya geçebilirdi mesela, ama onlar HHVM yazmayı uygun gördüler. (Facebook PHP ile yazıldı demiyorum yanlış anlaşılmasın) Ben de API'mi Laravel yerine daha hızlı bir microframework ile yazdım. Yapabileceğim herşeyi yapıp, herşeye rağmen PHP'nin/frameworkün performansı beni ciddi anlamda etkilerse, Scala veya benzeri bir dilde yazmayı düşünebilirim.
Bunu dışında, performans takıntısı olan tek PHP framework Phalcon sanırım. PHP7 + Phalcon benchmarklarda çok iyi sonuçlar verir diye tahmin ediyorum. Rails'e göre durumu nedir bilmiyorum.
pellempus wrote:
Yüzde 33 konusunda tamamen yanlış bir ifade kullanmışım. Yani istatistikleri birbirine karıştırıp saçmalamışım ve teyit etmeden yazmışım. O kısmı düzelteceğim.
Çok iyi olur
pellempus wrote:
Benden bu forumda bu kadar. Çok şey öğrendim burada, Sinan, Murat başta olmak üzere, paylaşımlarda bulunan herkese ayrı ayrı teşekkürler.
Eğer sebep benim yazdığım mesajsa, kusura bakma da bana kızıp forum bırakma biraz çocukça. Başka kararlar varsa bunun arkasında orasını bilmiyorum.