Selamlar herkese iyi çalışmalar dilerim.
Yıllardır Codeigniter 3 ile daha sonrada codeigniter 4 ile projeler geliştirdim. İki yüksek trafikli projede Ci3 ve Ci4 ile hiç sorun yaşamadım.
Şu anda Orm ve elequent için laravel tercih etmeyi düşünüyorum ama bazı endişelerim oluştu.
Codeigniter kendi içinde laravelin size sunduğu bir çok özelliği ve kolaylığı sunmuyor. Tabir caizse al sana mvc yapısı bu. Sana ne lazımsa git çağır kullan diyor. Zaten bu yüzden çok hafif. Yani projenin tamamen controlü sizde. neyin nerede nasıl çalıştığı çok basit bir şekilde anlaşılıyor.
Ancak laravel dünyasına geldiğimde kod yazmak çok kolay, çünkü kullanılabilecek bir çok şey arkada zaten hazır. Ancak laravelde sihir dediğiniz olay çok fazla. Yani buzdağının görünmeyen kısmı bana nedense çok ürkütücü geldi.
s3 e bağlanmak, kuyruğa veri yazıp işlemek geliştirme için çok basit şekilde hızlıca kullanılabiliyor. Ama bunun arkasınki dönen olayları izlemeyi ve anlamayı tercih ettiğimde, işlemcinin içindeki bit kadar yalnız hissediyorum kendimi. :-)
Codeigniter 3 ve 4 ile eş zamanlı olarak 1000 requestlere ulaştığımda bile sunucumda çok fazla yük yoktu. ki bu requestler,
Ödeme başlatma, ödeme sorgulama, sonuçlandırma, faturalandırma gibi işlemlerdi. ve burada ne orm ne kuyruk nede asenkronn işlem desteği vardı. tamamen startup geliştirilmiş bir projeydi.
Laravelin arkasındaki buzdağı sanki sunucunun omuzlarında gibi hissetiriyor nedense, özellikle bütün sınıf ve modelleri statik olarak çağırması performans konusunda beni biraz tedirgin etti. Böyle bir yükün altına laravel ile girilir mi sizce?