Laravel Türkiye Discord Kanalı Forumda kod paylaşılırken dikkat edilmesi gerekenler!Birlikte proje geliştirmek ister misiniz?
  • YardımLaravel
  • Daha iyi bir loglama goruntusu elde etmenin yolu var mi?

• AccForPa

Seviye 2
    • Düzenlendi

Selam herkese,
    Uzun zamandir merak ettigim bir konu. Loglar bi geliyorki 100 satir, belki 200 satir. Ihtiyacim olan yani faydali olan tek kisim ilk 2-3 satir oluyor genelde. Ama ben 100 satir bazen daha fazla gereksiz loglarla ugrasiyorum, bilgisayarin kastigi oluyor artik. Buna nasil bir cozum uretebiliriz?

Duzenledim tesekkur ederim son halini paylasiyorum 🙂 Exceptions/Handler.php uzerinden ozellestirebilirsiniz.

20 gün sonra

mgsmus cok tesekkur ederim bunu deneyecegim hic bilgim yoktu 8 aydir loglarla idare ediyorum

mgsmus abi bir sey sormak istiyorum kuruluma bakarken chatgpt productionda telescope onerilmez guvenlik icin riskli falan dedide bu konuda soylemek istediginiz bisey varmi? ben kurdum suepr gorunuyor cag atlamis gibi hissediyorum 🙂 middleware da actim kontrol ettim sadece ben erisebiliyorum ama yinede size sormak istedim

AccForPa Telescope, araya girip her şeyi loglamaya çalıştığı için çok kaynak tüketen bir paket ve o yüzden sadece geliştirme ortamında yani bilgisayarınızda kullanılmasını öneriyoruz. İstek sayısı arttıkça sunucu artık Telescope'a çalışmaya başlar, o derece kaynak tüketiyor. Güvenlik riski ayrı bir konu.

mgsmus production kisminda kullanmak icin nasil birsey tavsiye edersiniz peki? serverda 2 gundur telescope acik ama ortalama cpu kullanimi %8-11 arasinda degisiyor gibi gorunuyo

AccForPa Production da kullanılabilir ama schedule ile 24 yada 48 saatte bir loglanan verileri silmeniz gerekiyor. Ek olarak da Guard yapılandırması ile oraya erişimi kısıtlamanız lazım yetkisiz kullanıcılar girmesin diye. https://laravel.com/docs/11.x/telescope#data-pruning buraya bakmanızı öneririm.

Teleskop "gözlemcileri" bir istek veya konsol komutu yürütüldüğünde uygulama verilerini toplar. Yapılandırma dosyanızda etkinleştirmek istediğiniz gözlemcilerin listesini özelleştirebilirsiniz config/telescope.php
            Gereksiz gördüklerinizi kapatabilirsiniz atılan requestler sürekli olduğu için örnek sürekli takip etmesine gerek olduğunu düşünmüyorum.

'watchers' => [
                Watchers\QueryWatcher::class => [
                    'enabled' => env('TELESCOPE_QUERY_WATCHER', true),
                    'slow' => 100,
                ],
                ...
            ],

koti42 tesekkur ederim uygualdim bunlari yarisini kapattim zaten kullanilmiyor diye cok sagolun